Wpływ na organizm

Rozważania na temat wyboru najlepszego produktu z owocu noni

Z oczywistych względów, produkty z owoców noni stają się obiektem coraz większego zainteresowania. Od 1997 roku, kiedy to Doktor Neil Salomon prowadził badania nad działaniem morinda citrifolia i opublikował je w prasie oraz telewizji, rynek dodatków żywieniowych, lawinowo został wzbogacony w dużą ilością różnorodnych produktów z owoców noni. Podobnie stało się w Polsce.

Kiedy przed laty ukazał się nasz serwis www.polinesiannoni.pl oparty na wielu naszych kilkuletnich doświadczeniach z Polinesian Noni w Polsce, od razu zaczęły pojawiać się kolejne firmy i ich produkty noni (morinda citrifolia – indiańska morwa). Nawet polskie firmy zaczęły podkupywać od nas Polinesian Noni, aby przyglądnąć się bliżej jego technologii oraz smakowi. Niebawem rozpoczęły produkcję różnymi metodami swoich napojów, które często mają tylko w nazwie „noni”, bo w szklanych butelkach z efektów terapeutycznych nie wiele już pozostało… Jednak bardzo niska cena kusi odbiorców, którzy nie zastanawiają się co tak faktycznie kryje butelka z nazwą „NONI coś tam”…

Tym czasem notujemy kolejne przypadki, gdzie osoby wyleczone i stosujące już tylko profilaktykę Polinesian Noni przez dłuższy czas, zostały namówione na dużo tańszy sok noni – po co przepłacać skoro w sklepie ze zdrową żywnością czy w aptece można też kupić noni. Efektem był szybki nawrót choroby już w ciągu kolejnych 3 miesięcy picia innego soku „noni-podobnego”. Osoby te znów poprosiły nas o pomoc i powróciły do leczenia Polinesian Noni, ale ich stan, brak dbałości o zdrowie, wcześniejszy powrót do palenia papierosów i brak odpowiedniej ochrony profilaktycznej przez kilka miesięcy – stosowały tylko wyrób „noni-podobny”- spowodowały nagły powrót choroby i to z dużo większą siłą progresji…

Należy zatem bardzo uważać, na różne firmy produkujące sok czy kapsułki z noni (morinda citrifolia – indiańska morwa), a szczególnie przyglądać się naszej rodzimej produkcji…

Również te firmy, które nie posiadają ważnych certyfikatów międzynarodowych GMP (szukaj napisu na butelce: Good Manufacturing Practice), oferujące obecnie niemal wszystko, od soku z noni, przez mieszanki noni z innymi ziołami w tabletkach, herbatkę noni a nawet noni mydło i całe zestawy kosmetyków noni, powinny być raczej odsuwane do drugiej ligi produktów z noni, gdyż nie posiadają najcenniejszych certyfikatów jakości dla firm zajmujących się ściśle zdrowiem i naturalnymi suplementami.

Na oryginalnej etykiecie zawsze sprawdzaj, czy masz do czynienie z pierwszą ligą produktów wśród suplementów – sprawdź czy Twój produkt posiada napis: Good Manufacturing Practice . Oznacza to, iż masz najlepszy produkt z najwyższej półki światowej i nie ma już lepszego.

TO WŁAŚNIE JEST PIERWSZA LIGA WŚRÓD SUPLEMENTÓW NONI!!!

Ponieważ produkty noni bardzo różnią się między sobą, dlatego ważne jest aby przed zainwestowaniem pieniędzy w którykolwiek z nich, poznać metody przerobu owocu noni oraz to co z tego wynika czyli co cennego pozostaje w butelce, a co zostaje zniszczone?

Na temat wielu tych informacji firmy posiadające pasteryzowane noni często milczą…

Kilka wskazówek, które warto rozważyć przed pierwszym zakupem noni

– sprawdź czy posiadasz ten najlepszy,

a tym samym doceń swój najlepszy sok lub kapsułki z noni jeśli takie już masz!

1/ Zbiór owoców noni – „roślinny bioenergoterapueuta”

.Dojrzałe owoce noni, aby zachować zawarte w nich wartościowe substancje lecznicze, muszą być zbierane w bardzo określony sposób. Jakakolwiek niejasność czy manipulacja na tym pierwszym etapie, mogą mieć decydujący wpływ na przyszłą terapeutyczną skuteczność owocu. To oczywiste, iż najbardziej korzystne dla zdrowia są dojrzałe owoce, dobrze nasycone promieniami słonecznymi, gdzie pod wpływem energii słonecznej wytwarza się wiele cennych składników odżywczych.

Dla przykładu w cytrynach, które docierają do Polski, jest znacznie mniej składników witaminowych i odżywczych, niż w świeżych, dojrzałych owocach. Cytryny zrywane są jako niedojrzałe. Takie zielone cytryny, przygotowane do sprzedaży, widzieliśmy w trakcie podróży po Kenii. Najcenniejsze składniki takiej cytryny np. bioflawonoidy z witaminą C, z braku naturalnej energii słonecznej, roślina praktycznie nie zdążyła wytworzyć.

W jednym z artykułów opublikowanym w magazynie „Alternatywne Życie” (USA), dr Harvey J. Kaltsas z Florydy podkreśla, że: „noni ma najkorzystniejszą wartość terapeutyczną, gdy zbierany jest jako owoc dojrzały, ponieważ wzajemna proporcja wielocukrów, kwasów tłuszczowych i białek roślinnych – odpowiedzialnych za właściwe działanie noni – jest wówczas najlepsza”.

Podobnie jest z naturalną formą witaminy C wraz flavonoidami (w naturze zawsze występują razem), które też znajdują się w owocu noni. Jednak podczas pasteryzacji, bezpowrotnie giną…

Biologicznie aktywna żywność (BAF) i biologicznie aktywne suplementy to żywność i odpowiednie suplementy, w naturalny sposób dostarczające wszystkie elementy odżywcze, niezbędne do optymalnego zdrowia. Żywność taka i suplementy są niezwykle bogate w substancje odżywcze, tak więc spożywając je, można osiągnąć znaczące korzyści odżywcze.

Ostatnio, naukowo potwierdzono, że spożywanie żywności, drgającej z częstotliwością ponad 72 MHz, wzmacnia metabolizm i zwiększa produkcję energii. Niestety, rezonans przetworzonej żywności (gotowanej, pasteryzowanej, duszonej, pieczonej, smażonej, wędzonej itd…) wynosi tylko od 10 MHz do 30 MHz, w przeciwieństwie do rezonansu świeżej (nieprzetworzonej) żywności, który waha się od 30 MHz do 80 MHz.

Żywność i preparaty przygotowane przez naszą firme CaliVita podczas specjalnych procesów (tzw. preparaty pola energetycznego) dają wzrost nawet do 121 MHz, tzn. do częstotliwości, o której wielu naukowców sądzi, że jest w harmonicznym rezonansie z DNA. Dzięki zastosowaniu technologii liofilizacji jest opisywany w naszym serwisie sok POLINESIAN NONI LIQUID, jak również wiele innych suplementów naszej firmy.

A co z bioenergią roślin?

„Dziś również zachodnia kultura uznaje fakt, że rośliny i żywność przekazują naszemu organizmowi pewne informacje (również spirytualne!) Każda materia odżywcza posiada swoją jakość i stan. Każdy rodzaj żywności jest ucieleśnieniem wolnej energii. Znając i stosując tę wiedzę możesz sam panować nad swoim zdrowiem. Musisz tylko stosować biologicznie aktywną, czyli „żywą” żywność i suplementy, które zapewnią ci aktywność bioenergetyczną ciała, ducha i intelektu.” – prof. nauk med. V. Szedlak-Vadocz.

Medycyna chińska i Chińczycy mawiają, że nie ma chorób.

Według nich, są tylko ludzie, którym brakuje właściwej energii zawartej w otoczeniu, a dolegliwości fizyczne pojawiające się u człowieka, to wołanie o pomoc.

Lekarz Mona Harrison, była asystentka dziekana the Boston University School of Medicine, i były główny przedstawiciel medyczny D.C, General Hospital, wierzy, że modulacja częstotliwości energii organizmu może wyjaśnić niektóre pozytywne działania noni. Tak jak żywe stworzenia, surowe pokarmy, tak i żywy owco z noni (stan ten utrzymuje się wyłącznie w żywych organizmach i produktach liofilizowanych – pasteryzacja niszczy biologiczną energię wody strukturyzowanej, roślin i wszystkiego co żyje) – żywy owco z noni ma swoją własną określoną częstotliwość. Ta częstotliwość owocu noni, razem z kseroniną i innymi składnikami w noni, jest tym, co znacznie podnosi terapeutyczne zdolności noni. Na koniec, noni razem z właściwą dietą i odpowiednimi ćwiczeniami, może przywrócić równowagę podstawowych procesów i funkcji organizmu, włączając w to utrzymanie właściwych poziomów energii jak w zdrowym organizmie. Bio – energia obecna wyłącznie w żywych organizmach, może mieć głęboki wpływ zarówno na profilaktykę, jak i leczenie wszystkich chorób, a szczególnie raka.

Bioenergia słońca – zgodnie z teorią fizykcznego pola magnetycznego tachyonu – przelana na dojrzałe owoce noni (bioenergia dotyczy wyłącznie owocu noni nie pasteryzowanego!), również wspaniale działa w naturalnym produkcie z liofilizowanych owoców noni (sok lub kapsułki) i działa na Twój organizm na zasadzie biorezonansu – jak „roślinny bioenergoterapueuta”.

Jeśli owoce noni są pasteryzowane, to bezpowrotnie tracisz wiele cennych, leczniczych składników.

Należą do nich m.in enzymy w tym prokseronaza, witaminy w tym wit. C i komplek flavonoidów, proteiny a wśród nich chelaty oraz naturalna bioenergia zawarta w każdej żywej komórce. Wszystkie te skłaniki w termolabilnych owocach noni (tzn. nie odpornych na działanie wysokiej temperatury), giną bezpowrotnie w procesie ich pasteryzacji…

Pasteryzacja to proces konserwacji, który daje nam w efekcie produkt przetworzony, nie jest on naturalny, a innymi słowy… jest to produkt „martwy”!!!

Zagadnie zachowania żywych składników w każdym produkcie tak bardzo pochłonęło naukowców firmy CaliVita, iż postawili sobie za cel wyprodukowanie najlepszego na świecie produktu z owoców noni – POLINESIAN NONI. Zastosowano do tego celu najnowocześniejszy obecnie proces przygotowania najlepszych produktów – liofilizacji. Oryginalny Polinesian Noni sok oraz kapsułki, na rynku polskim oraz w całej Europie posiada wyłącznie CaliVita International.

Aby uniknąć zniszczenia składników podczas pasteryzacji, aby wyprodukować najlepszy, silnie energetyczny produkt, skorzystano z prac naukowych fizyków kwantowych, lekarzy i żywieniowców m.in. prof. Fritza Alberta Popp, profesora medycyny i biofizyk – Aleksander Gurwitsch, Erwin Laszlo, dr Joanny Budwig, dr F.K.Bellokossy, których zdaniem:

„tylko żywa materia może żywić Życie”

Co dla Ciebie oznacza naturalność owocu noni przygotowanego w postaci liofilizatu?

Bogactwo roślinnych enzymów, protein w naturalnym owocu noni, to nic innego jak wspaniałe roślinne chelaty. Moc bioenergii w surowym owocu, wzmacnia dodatkowo działanie poszczególnych składników.
Zadaniem chelatów jest dostarczenie cennych składników leczniczych i odżywczych do wnętrza organizmu. Po  wykorzystaniu tych składników leczniczych rolą chelatów jest oczyszczanie i odtrucie organizmu –  wyprowadzanie na zewnątrz z Twojego organizmu składników ubocznych przemiany materii, martwych grzybów, bakterii, toksyn i np. metali ciężkich – chelaty wspomogą procesy oczyszczania w  komórce.
Teraz już wiesz – pasteryzacja niszczy struktury protein i enzymów roślinnych, a zatem giną również chelaty.
Aby zachować 100% naturalność składników, nie można stosować wysokiej temperatury. Robi to większośc firm susząc owoce noni lub pasteryzując je w wysokiej temperaturze!
Takich soków pasteryzowanych jest ok. 95% na rynku (łatwo i tanio można je wyprodukować) i musisz bardzo uważać na to, jaki sok lub kapsułki kupujesz dla siebie lub najbliższych!!!
Ich moc działania jest ściśle związana z tym jak zostały one wyprodukowane i czy zniszczono w nich bogactwo enzymów w tym bardzo cenną prokseronazę lub bogactwo protein w tych cenne chelaty..
Zatem gwarancje 100% naturalności owocu noni daje Ci wyłącznie technologia liofilizacji –  liofilizowany owocu noni to sok POLINESIAN NONI oraz jako kapsułki!
Na etykietce  Polinesian Noni wyraźnie jest napisane: „liofilizowany owoc noni”.
Zapewnia to unikalny, wielokierunkowe spectrum działania na Twój organizm, bez skutków ubocznych jak w przypadku stosowania „martwych” produktów – leków syntetycznych.

Kilka  firm  prowadzi  kompleksową  kontrolę  zbioru owoców noni. Wiele z firm ma kontrolę ograniczoną, a inne z kolei nie mają żadnej polegając wyłącznie na opinii maklerów od których owoc kupują.
Jeśli nie masz pewności co do pochodzenia, sposobu  zbioru  i  przetwarzania owoców noni, szukaj firm spełniających najwyższe w tym względzie normy swoich suplementów zdrowotnych, potwierdzone certyfikatem  Good Manufacturing Practice czyli GMP  – co oznacza najbardziej surową kontrolę na każdym etapie produkcji oraz oznacza, że masz najlepszy produkt o najwyższej jakości!!!

2/ Przetwarzanie

Istnieje obecnie wiele  różnych  sposobów  przetwarzania  owocu  noni,  zanim  trafi  on  do  sprzedaży.   Najpopularniejsze  metody przedstawiamy poniżej. Prawie każda metoda ma swoje plusy i minusy. Wybór należy zatem do Ciebie.

a / metoda „tylko sok”

Owoce noni zbierane są jako bardzo dojrzałe, nawet przejrzałe – będące prawie na granicy gnicia. W tym stadium owoc puszcza sok. Niektóre firmy specjalnie leżakują mniej dojrzałe owoce, aby w ten sposób zmiękły. Owoce układa się na wielkich sitach i sok wyciska się do wielkich kadzi. Następnie sok jest oczyszczony i butelkowany bez dodatków zapachowych, smakowych bądź zagęszczających. Taki produkt określa się mianem ,,100% sok noni”. Niekiedy firmy przed butelkowaniem dodają wodę do soku. Przepisy FDA nie precyzują zasady podawania procentowej zawartości soku noni więc firmy mogą legalnie dodawać wodę do soku, a na etykiecie widnieje nadal napis ,,100% sok z noni”. Taki produkt z nadto dojrzałych owoców, dla bezpieczeństwa jego konsumentów, powinien przejść przez proces pasteryzacji.

– plusy – jest to czysta formuła soku noni dość ostra w smaku, która ewentualnie nadaje się tylko do profilaktyki.

– minusy – stuprocentowy sok noni trudno jest wypić ze względu na silnie nieprzyjemny zapach i smak. Naturalny sok noni może być mieszany z wodą, a na etykiecie może nadal posiadać napis 100% sok z noni. Przygotowywanie soku tą metodą niesie ze sobą ryzyko użycia zgniłych owoców, co automatycznie nakazuje pasteryzację i wyklucza możliwość pozyskania korzystnych dla celów terapeutycznych składników noni.

Kolejnym minusem jest brak miąższu owoców. Fakt ten bardzo zmienia biochemię takiego soku w stosunku do owocu w naturze, który jest z miąższem. To sprawia, iż jest on lekko zakwaszający dla organizmu, co może zaburzać homeostazę organizmu (równowagę kwasowo-zasadową). Zatem z tego powodu, sok taki zupełnie nie nadaje się dla osób chorych, które mają już zachwianą homeostazę organizmu. Sok ten nie nadaje się do leczenia i dłuższej terapii.

Jak go rozpoznasz?

Poznasz go po tym, że w kieliszku po godzinnym odstaniu soku nie pozostanie naturalny osad, a sam sok będzie wodnisty.

b / przecier z tartych owoców noni

Do produkcji przecieranego soku noni, używa się całego owocu noni, który zbierany jest podobnie jak w metodzie pierwszej w okresie pełnej dojrzałości na granicy gnicia, a owoce mniej przejrzałe poddaje się leżakowaniu. Owoce przeciera się usuwając z nich pestki. Ponieważ uzyskana pulpa jest bardzo gęsta, więc na tym etapie dodaje się naturalny sok wieloowocowy nadający jej walory zapachowe i smakowe a także powodujący zwiększenie się płynności gęstej pulpy, co zmniejsz faktyczną ilość owocu noni w takim soku. Produkt ten również dla bezpieczeństwa przechodzi proces pasteryzacji.

– plusy – badania naukowe wykazują, iż ta metoda pozwala uzyskać produkt zawierający sok noni, a także kilka bardzo wartościowych składników znajdujących się w części miąższowej owocu. Sok noni z dodatkiem naturalnego miąższu i soku owocowego bardziej smakuje oraz ma wyższą wartość odżywczą i terapeutyczną niż sok wyciskany. Sok taki może służyć wyłącznie celom profilaktycznym a nie leczniczym.

– minusy – Ostry, nieprzyjemny zapach i smak należy zneutralizować innymi owocowymi przecierami lub sokami. Zbyt duży dodatek soku wieloowocowego może osłabiać uzyskany produkt z owoców noni. Szukaj zawsze soku który ma minimum 90% zawartości czystego soku (miąższ + woda z owocu) z noni lub więcej i nie jest pasteryzowany.

Pasteryzacja sprawia, iż jest to produkt przetworzony, lekko zakwaszający organizm i nie nadaje się w pełni do podstawowej roli terapeutycznej noni – do wyrównywania homeostazy – podstawy zdrowia dla każdego. Sok ten nie nadaje się do leczenia i prowadzenia terapii leczniczej, ani dłuższej terapii profilaktycznej.

Wymogi FDA narzucają dla wszystkich wytwórców produktów spożywczych (soki, napoje i inne) stosowanie konserwantów do wyboru: kosztowniejszych naturalnych bądź dużo tańszych chemicznych. Często na etykiecie firmy nie piszą żadnej informacji na ten temat, co wcale nie oznacza, iż produkt jest wolny od konserwantów. Każdy produkt spożywczy w dzisiejszych jest konserwowany!

Jeśli nie ma informacji na ulotce, zachodzi pytanie: nie napisano o konserwantach bo są one sztuczne, czy jednak są naturalne ale zapomniano umieścić ich składu na ulotce?

Tylko najlepsze firmy umieszczają pełną informację na swoich ulotkach.

c / tabletki i kapsułki

Owoc noni zbierany jest, gdy osiągnie dojrzałość, ale nie może być przejrzały.

W przystosowaniu do tabletek lub kapsułek występuje wiele metod technologii m. in:

– dehydratyzacja, gdzie w ciągu 4 sekund w podciśnieniu próżniowym produkt roślinny lub inne zioło jest idealnie wysuszone, gdzie biologicznie czynne składniki tylko w bardzo minimalnym stopniu ulegają zniszczeniu. Pod wpływem ciepła i wilgoci w organizmie, te składniki lecznicze ponownie zaczynają aktywnie pracować. W ten sposób owoc zostaje pozbawiony przede wszystkim wody. Kolejny proces to tzw. „irradiacja”, powodująca oczyszczenie i usunięcie niepożądanych bakterii. Tak przygotowany produkt jest gotowy do formowania z niego tabletek bądź umieszczania go w kapsułkach.

– plusy – tabletki i kapsułki są wygodne w użyciu.

W kapsułkach nie odczuwa się przykrego smaku i zapachu noni, a ich zawartość to 100% noni bez innych dodatków, pod warunkiem wytwarzania ich przez odpowiednią firmę posiadającą gwarancyjne certyfikaty jakości: Good Manufacturing Practice czyli GMP.

W tabletkach smak i zapach owocu noni może być zmieniony dodatkami smakowymi.

– minusy – to „irradiacja” czyli naświetlanie po dehydratyzacji, gdzie istnieje obawa zniszczenia niektórych składników biologicznie czynnych. Również podczas procesu odwodniania owocu noni, w zależności od użytej technologii jego produkcji oraz firmy istnieje obawa, iż pewna część jego składników może zostać bezpowrotnie utracona. Sok ten nie nadaje się do leczenia i dłuższej terapii, a tylko ewentualnie do profilaktyki zdrowotnej. Minusy dotyczą wyłącznie suszenia owocu noni w wysokich temperaturach oraz jego naświetlania.

– liofilizacja, zbierane owoce natychmiast są rozdrabniane do gęstej pulpy i poddawane metodzie liofilizacji oraz suszeniu przez głębokie zamrażanie (unikanie wysokiej temperatury). Z tek metody jednak korzysta zaledwie 2% tych najlepszych firmy, dla których jakość jest najważniejsza. Liofilizacja nie należy do najtańszych metod. W zamian za to liofilizacja pozwala na zachowaniu aktywności wszystkich składników biologicznie czynnych, zawartych w świeżych owocach noni, przy czym neutralizuje i eliminuje wszelkie bakterie i grzyby w danym produkcie, choć sam owoc noni również ma własne bardzo silne składniki bakterio- i grzybo-bójne, które w naturalnym soku (nie zapasteryzowany) działają bez zarzutu!

Liofilizacja to wielka zaleta dla produktów spożywczych – jest zarezerwowana wyłącznie dla najlepszych firm i ich produktów (ze względu na wysokie koszty, stosuje ją zaledwie 2 % najlepszych firm na świecie). Produkty liofilizowane noni posiadają najważniejszy dla suplementów certyfikat Good Manufacturing Practice czyli GMP – co oznacza najlepszy produkt ostro kontrolowany na każdym etapie produkcji. Tych najlepszych nie dotyczy nakaz FDA dla pasteryzacji soków, nadany dla przeciętnych producentów i ich produktów o wątpliwej nieraz jakości, które tak ostrej kontroli jak GMP nigdy nie przechodzą. Produkty liofilizowane z noni oraz wiele innych, są produkowane już w najnowszej technologii XXI wieku! To może oznaczać tylko jedno – PIERWSZA LIGA WŚRÓD WSZYSTKICH SUPLEMENTÓW ORAZ WŚRÓD PRODUKTÓW Z OWOCÓW NONI!!!

Jeśli pragniesz mieć 100% pewność jakości oraz najlepszych produktów z owoców noni, szukaj wyłącznie liofilizowanych produktów z certyfikatem Good Manufacturing Practice czyli GMP

d / metoda soku z proszku

Podobnie jak w metodzie poprzedniej, dojrzały owoc jest zbierany, a dalej odwadniany i suszony (a następnie poddawany irradiacji). Tak oczyszczony i rozdrobniony owoc dodaje się do roztworu zawierającego substancje smakowe, zapachowe, konserwujące i zagęszczające. Bardzo łatwo jest rozpoznać sok produkowany tą metodą. Wystarczy wlać sok do jasnego naczynia (np. filiżanki) i pozostawić go na kilka godzin. Jeżeli po ostrożnym przelaniu go do innego naczynia na dnie filiżanki pozostaną czarne, ziarniste cząsteczki, możemy być pewni że sok produkowano tą metodą. Istnieje również bardzo prosta metoda identyfikacji składu soku produkowanego tą metodą.

– plusy – sok ma dobry smak, ponieważ dehydratyzacja bądź suszenie usuwają nieprzyjemny smak i zapach owocu noni.

– minusy – trudno jest określić ile miąższu suchej masy z owocu noni zawiera każda porcja jeśli nie jest to opisane na etykiecie produktu. Niektóre produkty uzyskiwane tą metodą zawierają nadmiar cukru pochodzący ze sztucznych substancji smakowo-zapachowych. Inne zawierają bardziej naturalne formy fruktozy pochodzącej z cykorii. Najlepsze produkty z noni mają skład wymieniony na etykiecie.

e / pasteryzacja jako tani sposób konserwacji

Znana od dziesiątek lat jako jedyna metoda XX wieku służąca do konserwacji soków i napojów owocowych oraz innych przetworów. Amerykańska FDA (w UE – EKZiOK) silnie zaleca pasteryzację wszystkich soków owocowych, dla bezpieczeństwa, gdyż bywa że w takich sokach można znaleźć nawet 80% wody – są bardzo rozcieńczone, ale pisze na nich 100% soku. Stąd zaostrzone bezpieczeństwo, które dotyczy ogólnie soków spożywczych przede wszystkim w kartonach lub butelkach szklanych z półek sklepowych np. sok, jabłkowy, malinowy, z marchwi, bananów, z pomarańcz, z cytryny, wieloowocowy i inne. Jeśli zachodzi podejrzenie, że firma nie jest w stanie zapewnić idealnego stanu soku gdyż nie posiada najwyższej technologii produkcji i zaostrzonej kontroli GMP, musi nakazem FDA zapasteryzować swój produkt. Aktualnie w USA, ponad 98% wszystkich soków poddawanych jest dużo tańszej konserwacji soku poprzez jego pasteryzację, aby zniszczyć ewentualne szkodliwe bakterie które w czasie zbioru niekontrolowanych dokładnie owoców, bądź procesu butelkowania mogą dostać się do soku i stać się przyczyną groźnych chorób. Jeśli nabywasz sok noni, bezwzględnie upewnij się, czy był on konserwowany poprzez pasteryzację – to niestety DRUGA A NIEKIEDY JESZCZE GORSZA LIGA WŚRÓD SOKÓW Z NONI.

Ze zrozumiałych zatem względów, od przeciętnych wytwórców, których nie stać na lepsze, ale droższe technologie produkcji oraz SUROWĄ KONTROLE GMP NA KAŻDYM ETAPIE PRODUKCJI, prawo w USA wymaga pasteryzacji swoich soków. Wiadomo – produkt nie pasteryzowany i nie wytwarzany w najnowocześniejszej technologii XXI wieku (np. z powodu braku finansów w firmie), może być wytwarzany z owoców gorszej jakości, może się też szybciej zepsuć, a tym samym może zawierać chorobotwórcze bakterie będące przyczyną groźnych chorób. Zatem dla własnego spokoju większość przeciętnych wytwórców pasteryzuje swoje soki i napoje, a te dzięki temu trącą swoje walory lecznicze i stosowane są jako wyłącznie spożywcze soki smakowe bądź do celów tylko profilaktycznych.

– plus: sok nadaje się do spożywania oraz do profilaktyki, ale nie nadaje się do diagnozowania i leczenia poważnych chorób – brakuje w nim enzymu do syntezy cennej kseroniny wytwarzanej z prokseroniny.

– minus: w pasteryzacji ginie bezpowrotnie wiele cennych i bardzo ważnych składników leczniczych owocu noni np. prokseronaza – enzym dzięki któremu w organizmie może być przetworzona prokseronina w KSERONINĘ. Bez tego enzymu, prokseronina nad która wpadł w zachwyt dr Heincke, jako najważniejszy składnik noni zupełnie nie działa. Pasteryzowany sok nie nadaje się ZATEM do leczenia, a tylko można go zastosować do skromnej profilaktyki.

Jak go rozpoznasz?

Informacja powinna być umieszczona na opakowaniu, ale często jej tam nie ma, tak jak informacji dotyczącej składników i konserwantów, które są nakazem dla wszystkich soków wydanym przez FDA w celu bezpieczeństwa przed ich fermentacją i szybkim psuciem się. Ponieważ pasteryzowane soki często rozcieńczane są wodą oraz innymi sokami, poznasz go z łatwością po wodnistej konsystencji. W kieliszku napełnionym pasteryzowanym sokiem noni, po godzinnym odstaniu soku, nie pozostanie naturalny osad z miąższu i drobinek zmielonych pestek – bardzo charakterystyczne cechy dla owocu noni jego naturalnej struktury. Osad ma zawsze miejsce, kiedy mamy do czynienia z pełnowartościowym produktem z całego owocu (zobacz opisy na ulotkach naturalnych syropów i innych soków warzywno-owocowych dotyczące osadu) – tylko najlepsza forma naturalnych produktów zawiera również miąższ owocu w odpowiedniej dla niego proporcji (na przykład jak w POLINESIAN NONI).

f / liofilizacja jako najkorzystniejsza metoda zarezerwowana tylko dla najlepszych!

Podobnie jak w metodzie poprzedniej, dojrzały owoc noni wysokiej jakości, jest zbierany, a dalej poddawany procesowi odwadniania przez zamrażanie tzw. liofilizację. Ten najnowocześniejszy obecnie proces przetwórczy, zarezerwowany jest tylko dla najlepszych produktów spożywczych. Korzysta z niego coraz więcej firm produkujących suplementy z noni.

Liofilizacja jest to proces odwadniania ciał przez ich zamrożenie, a następnie sublimację w próżni powstałych kryształków lodu. W próżni lód przechodzi bezpośrednio w parę z pominięciem stanu ciekłego, a dzięki temu można sprawić, iż część wody lub jej całość zostanie odparowana z produktu. Proces liofilizacji produktów żywnościowych owoców noni likwiduje występowanie bakterii chorobotwórczych, a liofilizowana żywność z reguły nie wymaga konserwacji chemicznej przed bakteriami czy pleśnią. Z tek metody jednak korzysta zaledwie 2% tych najlepszych firmy, dla których jakość jest najważniejsza!

Liofilizacja nie należy do najtańszych metod. W zamian za to liofilizacja pozwala na zachowaniu aktywności wszystkich składników biologicznie czynnych. O najnowszej technologii XXI wieku do wytwarzania pożywienia w proszku (instant) lub w soku najwyższej jakości.

– plusy – liofilizowany owoc noni zachowuje wszystkie enzymy, proteiny roślinne oraz sole mineralne i witaminy w nienaruszonym stanie – tak jak w surowym owocu. To bardzo ważne dla osób stosujących sok lub kapsułki noni w celach leczniczych. Soki pasteryzowane tracą te cenne składniki naturalne. Najczęściej poznasz taki sok pasteryzowany, po szklanej butelce – tylko tak można zapasteryzuje sok. Takich soków unikaj w celach leczniczych.

Dodatkowo liofilizowany sok ma przyjemny zapach i dobry smak, ponieważ liofilizacja minimalizuje nieprzyjemny smak i zapach owocu noni, stąd inne skoncentrowane dodatki smakowo – zapachowe są niezbędne tylko w znikomej ilości. Liofilizacja tak w kapsułkach jak i w soku pozwala na zachowanie wszystkich składników biologicznie czynnych, zawartych w świeżych owocach noni, pozwala na proporcje – odpowiednia zawartość miąższu w soku i w kapsułkach. Taka forma technologii owocu noni jest najkorzystniejsza do celów wyrównywania w organizmie niezbędnej dla uzyskania zdrowia homeostazy – równowagi kwasowo-zasadowej. Liofilizowane produkty spożywcze w tym owoc noni, to najbardziej korzystne suplementy służące do celów odżywczych jak również terapeutyczno – leczniczych oraz jako naturalna profilaktyka zdrowia.

– minusy – brak minusów dla stosowania liofilizowanego owocu noni w soku lub liofilizowanego noni w kapsułkach.

Polinesian NONI nie zawiera sztucznych konserwantów!

Tym czasem wymogi FDA narzucają dla wszystkich wytwórców produktów spożywczych stosowanie zabezpieczeń w postaci konserwantów. W miarę zamożności firmy, są to konserwanty najtańsze – chemiczne lub droższe ich formy naturalne. Często na etykietach swoich produktów wiele firm nie pisze żadnej informacji na ten temat, co wcale nie oznacza, iż produkt jest wolny od konserwantów, bo są one narzucone z góry. Napis typu: „brak konserwantów” jak wiemy z licznych artykułów w prasie, również nie gwarantuje, iż nie dodano niczego więcej niż zawartość w opakowaniu…

Dlaczego nie ma dokładnej informacji, być może są tam właśnie sztuczne konserwanty???

W naturalnych suplementach o konsystencji płynnej (soki, zestawy ziół, syropy, miąższ owocowy itp.), których celem jest zachowanie najwyższej jakości oraz swoich walorów leczniczych, stosuje się dodatkowe zabezpieczenia przed naturalną fermentacją produktu.

Pewnie znasz takie naturalne konserwanty jak słodzenie melasą, doprawianie solą kamienną z bogactwem minerałów, wędzenie lub marynowanie różnymi ziołami oraz chrzan i czosnek. Były już stosowane od setek lat w postaci np. soli kamiennej do konserwacji i przechowywania mięsa. Stosowano też wiele ziół i przypraw w tym celu. Dziś stosuje się ich mocne ekstrakty (roślinne wyciągi składników konsekrujących), których nazwy często brzmią nam obco – są znane tylko chemikom. Jednak nie oznacza to, iż pod chemicznymi nazwami tkwią tylko czysto syntetyczne substancje o prawo-skrętnej budowie wzorów chemicznych. Ogromna ich ilość to wciąż naturalne wyciągi z wielu liści, kory, ziół lub owoców o tych samych wzorach chemicznych co sztuczne dodatki, ale o innej, lewo-skrętnej budowie. Tak zbudowane jest wszystko co naturalne – wzory chemiczne roślinnych substancji w naturze są lewoskrętne!

Tak jak robiły to przed laty nasze babki, do produktów spożywczych w celu zachowania ich naturalnego smaku, zapachu i działania, w dzisiejszych czasach również stosuje się silnie skoncentrowane wyciągi – naturalne ekstrakty pochodzące z różnych roślin. Owoce żurawiny, ze względu na wysoką zawartość silnego antyoksydantu kwasaku cytrynowego, jako doskonałych naturalne konserwanty pochodzące z przyrody ( zawarte właśnie w żurawinie), mogą być przez kilka miesięcy przechowywane w stanie surowym, zalane tylko wodą.

Np. ekstrakt z jeżyn bogatych w potas, czy też właśnie żurawiny, to naturalne formy konserwujących substancji, znane jako np. sorbinian postasu (jeżyny jako silne antyoksydanty przeciw utlenianiu się soku), które znajdują się w naturze również w pomidorach, papryce i czarnych jagodach (nie należy mylić z formami syntetycznymi – prawoskrętnymi).

Ciekawostka

W jagodach występują różne związki polifenolowe tj. antocyjany odpowiedzialne za kolor owoców, pochodne kwasów cynamonowego i kwasu benzoesowego oraz glikozydy flawonolowe.

Bardzo korzystne dla smaku i aromatu potraw czy soków, jest dodanie niewielkich dawek, ale o dużej sile działania – ekstrakty zapachowo-smakowe z soku malin, borówek, żurawiny i ekstrakty owoców cytrusowych w postaci np. naturalnego kwasu cytrynowego (składnik żurawiny, jeżyny i innych owoców). Należy do nich również cukier owocowy – ekstrakt korzeni cykorii czyli fruktoza (składnik malin, cykorii). Czy wiesz, że dużo fruktozy zawierają również maliny. Tak przygotowana żywność spożywcza w tym sok z owoców noni, nadaje się dla najbardziej wybrednego podniebienia…

Polinesian NONI, jak wiele liofilizowanych produktów najwyższej światowej marki np. Zenthonic, Ocean21 czy Thai – Go, nie zawiera żadnych sztucznych konserwantów, które mogłyby spowodować toksyczne nagromadzenie obcych substancji chemicznych w naszych ciałach.

Firma CaliVita International jako wiodący uczestnik rynku, podobnie jak najlepsze liofilizowane produkty najwyższej światowej marki, Polinesian NONI będąc w 100% naturalnym sokiem, zawiera ekstrakty składników utrzymujące długą świeżość pochodzące z żurawiny, jeżyn i malin. Składniki te to również ważne dla zdrowia antyoksydanty pochodzące z przyrody: kwasek cytrynowy (składnik żurawiny, jeżyny i innych owoców), sorbate potasu (jeżyny), fruktoza (składnik malin, cykorii), naturalny smak, stabilizator zagęszczenia – guma xanthan (źródło m.in.: algi, ziarno chleba świętojańskiego, błonnik z owoców), dzięki którym sok ten jako niepasteryzowany owoc noni na długo utrzymuje świeżość, jest przyjemny w smaku, silnie leczniczy i bardzo lubiany nawet przez dzieci.

Tak skoncentrowana dawka soku noni – 30ml, jednocześnie stanowi dla organizmu profilaktykę, zapobiegającą chorobom cywilizacyjnym. Dzięki technologii produkcji, coraz liczniejsze na rynku światowym produkty liofilizowane, stanowią obecnie najlepsze produkty naturalne o najwyższej jakości, znacznie odbiegające jakością od pasteryzowanych.

Z pewnością już wiesz, że samo noni bez dodatków smakowo-zapachowych ma przepaskudny smak i zapach, który wprost uniemożliwia spożywanie takiego soku. Wiele osób pyta czy sok Polinesian Noni ma dobry smak, bo wcześniej pili jak mówią „ohydny” sok z noni w dodatku zapasteryzowany, jakiejś innej firmy i już nie chcą więcej takiego – mówią: „nie da się tego wypić”.

Trudno jest skomponować sok noni tak, aby zawierał znikomą ilością dodatków, dlatego na rynku jest wiele soków noni dość mocno rozcieńczanych innymi sokami owocowymi, niektóre z nich zawierają zaledwie 50% – 70% owocu noni lub jeszcze mniej. Dzięki liofilizacji można uzyskać bardziej zagęszczony sok, niż inne soki. Porównywalna masa 1 grama wysuszonego przez liofilizację owocu noni z kapsułek, powinna odpowiadać mocy 30 mililitrów soku noni (literatka lub 2 głębokie łyżki stołowe po 15ml). Tak skoncentrowana dawka, jednocześnie stanowi dla organizmu profilaktykę, zapobiegającą chorobom cywilizacyjnym.

Pod warunkiem , iż sok noni nie jest pasteryzowany w takiej formie z w.w dodatkami doskonale nadaje się dla wszystkich chorych osób lub do profilaktyki, w tym jest to doskonały produkt dla cukrzyków oraz przyjazny i smaczny dla dzieci na całym świecie.

W Polsce sok POLINESIAN NONI mogą stosować dorośli oraz dzieci. W chwili obecnej stosuje go bardzo już kilka tysięcy dorosłych i wiele chorych dzieci w tym niemowląt o słabej immunologii, z dolegliwościami zaburzeń jelitowych, celiakii, alergii, zatok, grzybicy, gronkowca, pasożytów jelitowych, raka, białaczki, z wirusowym zapaleniem wątroby typu B i C oraz w innych przewlekłych chorobach na tle zaburzenia immunologii. Polinesian Noni stosują z bardzo pozytywnym skutkiem.

Decyzje o zastosowaniu suplementów u dzieci, powinni podjąć przede wszystkim ich rodzice po bliższym zapoznaniu się z działaniem naturalnych składników pożywienia, stosowanych w celu wzbogacenia codziennej diety w lecznicze składniki naturalne. Oto przykład mamy, która nie zgodziła się z zakazem i ignorancja lekarza, aby podawać sok noni choremu dziecku. Jako był tego efekt?

Lekarze zbyt często rozkładają ręce, nie biorą pod uwagę leczenia naturalnymi metodami z uwagi na brak wiedzy na ten temat. Często po kuracji sokiem NONI, jaką podjęli samodzielnie rodzice dziecka, są zdziwieniu, że pacjent wyzdrowiał np. z białaczki, ustąpił paraliż, ustąpiły objawy autyzmU lub cofnęły się objawy wirusowego zapalenia wątroby typu B czy C???

Lekarze mówią często: „to nie jest możliwe, to jakiś cud, a może pomyliliśmy się w poprzednich badaniach???”

Są to nasze osobiste doświadczenia i porady dla osób zgłaszających się licznie do nas każdego dnia, proszących nas o pomoc dla siebie lub swoich pociech. Opowiadają nam lub opisują w e-mailach swoje wcześniejsze historie leczenia, rozkładania bezsilnie rąk przez lekarzy, a czasem obrażanie i ignorancję, a wreszcie skierowanie ich do psychiatry z ich problemami zdrowotnymi…

Może i Ty miałeś/łaś podobną sytuację?

Zatem nawet jeśli jesteś sceptykiem, szkoda rezygnować z podawania tego silnie leczniczego soku noni – szkoda odbierać sobie szansę na zdrowie oraz życie tym bardziej, iż często w medycynie klasycznej nie ma alternatywy na zdrowie i życie oprócz „dobijającej” układ immunologiczny antybiotykoterapii, sterydów, chemioterapii czy radioterapii i innych chemioterapeutyków.