Skład Noni

WYBRANE SKŁADNIKI OWOCU NONI I ICH SYNERGIZM W SOKU NONI

Coraz więcej ludzi, naukowców i lekarzy rozumie i ma tego świadomość, iż współczesna medycyna przez jednostronne akceptowanie techniki i nauki oraz przez stosowanie chemicznych lekarstw, znalazła się w zaułku bez wyjścia zwanym „błędnym kołem”.
Badania naukowe mające na celu wyszukanie jednego składnika odpowiedzialnego za skuteczność leczenia danej choroby czy jednego narządu w organizmie, z punktu widzenia biochemików oraz prastarej medycyny wschodniej i chińskiej, uważane są za absurd. Dlaczego?
W medycynie naturalnej środki lecznicze nie opierają się na jakimś jednym składniku. Pojedyncza substancja posiada co prawda pewne właściwości, jednak pełne działanie uzyskuje wyłącznie w połączeniu z pozostałymi składnikami całego kompleksu. Idealny kompleks składników można spotkać w wielu roślinach na świecie. Często wtedy działa kilka razy mocniej niż wyizolowana z rośliny substancja. Skuteczniejsze działanie substancji biologicznie czynnych w zespole, to nie żaden cud lecz tzw. synergizm.

Medycyna naturalna tzw. alternatywna patrzy na człowieka jako na całość, a nie wyłącznie na oko, kolano, migdałki, zatoki czy też wątrobę i z tego też powodu nie stosuje pojedynczych składników. Filozofia medycyny wschodniej polega na poszukiwaniu „matki”, czyli przyczyny danej choroby, a ona często znajduje się w zupełnie innym miejscu organizmu. Dlatego kompleksowe składniki ekstraktów roślinnych działają szerzej i tym samym skuteczniej niż pojedyncza substancja, uważana przez medycynę chińską za mało skuteczny lek.

Z badań naukowych i setek tysięcy przypadków uzdrowień wynika, iż tylko specjalne połączenie indywidualnych substancji jakie stworzyła nam natura, ma skuteczne działanie uzdrawiające, jest przyjazne dla organizmu i nie jest obce tak jak syntetyk. Do podobnego wniosku doszła dr Anne Hirazumi opracowując idealną kombinację składników jako Noni-PPT.

Do chwili obecnej wyselekcjonowano z Noni blisko 100 substancji biologicznie czynnych, a badania wciąż trwają. Zatem tylko nieliczne z nich i naszym zdaniem najważniejsze, przedstawimy i opiszemy szerzej. Pomimo, tego należy pamiętać, iż najlepsze działanie synergiczne składniki te mają wyłącznie razem i tworzą wspólnie „orkiestrę, w której odpowiednia liczba muzyków, gra zgodnie miłą dla ucha i ciała harmonię dźwięków”.

SKŁADNIKI BIOCHEMICZNE W NATURALNYM SOKU Z NONI
(WG. ALFABETU)

PROTEIN Leaf 45,000 – 200,890 ppm m.in.:
PROKSERONINA
KSERONINA występuje w niewielkich ilościach
SKOPOLETINA,
SEROTONINA,
DAMNACANTHAL: Tissue Culture:
5,7-DIMETHYL-APIGENIN-4′-O-BETA-D(+)-GALACTOPYRANOSIDE Flower (FITOCYDY);
6,8-DIMETHOXY-3-METHYLANTHRAQUINONE-1-O-BETA-RHAMNOSYL-GLUCOPYRANOSIDE Flower;
ACACETIN-7-O-BETA-D(+)-GLUCOPYRANOSIDE Flower;
ALIZARIN Plant;
ALIZARIN-ALPHA-METHYL-ETHER Plant:
ANTHRAGALLOL-2,3-DIMETHYLETHER Wood:
ANTHRAQUINONES Root 4,000 ppm;
ASCORBIC-ACID ( NATURALNA WIT. C) Leaf 520 – 2,320 ppm
ASH Leaf 15,000 – 67,000 ppm
ASPERULOSIDE Root:
BETA-CAROTENE (NATURALNA PROWITAMINA A) Leaf 362 – 1,615 ppm
CALCIUM (NATURALNA FORMA WAPNIA) Leaf 360 – 1,600 ppm
CARBOHYDRATES Leaf 86,000 – 384,000 ppm
FAT Leaf 78,000 – 348,200 ppm
FIBER Leaf 40,000 – 178,570 ppm
HEXOIC-ACID Fruit:
IRON (NATURALNA FORMA ŻELAZA)Leaf 23 – 100 ppm
KILOCALORIES Leaf 1,070 – 4,775 /kg
LUCIDIN Tissue Culture:
LUCIDIN-3-PRIMEVEROSIDE Tissue Culture: MORINDADIOL
DAMNACANTHAL Root 17,000 ppm;
Fruit
PARAFFIN Fruit:
(FOSFOR) Leaf 150 – 670 ppm
RIBOFLAVIN ( WIT. B 2) Leaf 0.9 – 4 ppm
RUBIADIN-1-METHYL-ETHER Root:
RUBICHLORIC-ACID Root:
SORANJIDOL Root
THIAMIN ( WIT. B1) Leaf 1.6 – 7 ppm
TRIHYDROXYMETHYLANTHRAQUINONE-MONOMETHYLETHER Root:
WATER Leaf 776,000 ppm – woda;

oraz wytwarzany w organizmie pod wpływem w.w. związków – TLENEK AZOTU

ppm = parts per million
tr = trace

Oprac. Dr. Duke’s – Phytochemical and Ethnobotanical Databases,
Chemicals in: Morinda citrifolia L. (Rubiaceae) – Indian Mulberry, Noni

Ponad to, tylko surowe świeże owoce, warzywa tak jak w Zenthonic, Ocean21 i Polinesian Noni i surowe mięso stanowią jedyne naturalne „enzymu młodości – glutation.
Gotowanie czy pasteryzacja, niszczy kwas glutaminowy oraz glutation. Współuczestniczy w odtruwaniu organizmu, ma zdolność wiązania amoniaku, który może hamować funkcje intelektualne mózgu. Przede wszystkim działa jak substancja energetyczna dla mózgu.
Kwas glutaminowy to podstawowy składnik w organizmu glutationu – silnego antyutleniacza, który jest obecny w każdej komórce ustroju. Niedobór kwasu glutaminowego może zatem prowadzić do spadku glutationu.
Glutation odpowiedzialny jest za pobudzanie hormonu wzrostu i regeneracji komórek, ma wpływ na zdolności intelektualne (IQ), z powodzeniem stosowany u dzieci z zaburzeniami psychicznymi oraz w leczeniu schizofrenii (schizofrenia) i otępienia starczego. Stosowany też do wspomagania leczenia alkoholizmu, skraca czas gojenia ran i oparzeń. Glutation podawano tez chorym po zabiegu szpiku kostnego, co znacznie skróciło okres rekonwalescencji oraz obniżyło ryzyko infekcji. Obecność w diecie kwasu glutaminowego wpływa na wytwarzanie glutation, a ten zwiększa obwód mięśni u zdrowych osób uprawiających sport. Powstały w organizmie z kwasu glutaminowego glutation nazywany jest „aminokwasem młodości”.

Wykazano silne jego działania antyoksydacyjne, niszczące wolne rodniki, dzięki czemu może zapobiegać powstawaniu raka, chroni przed skutkami promieniowania radioaktywnego ( w radioterapii), prze toksycznym działaniem papierosów czy alkoholu.
Glutation opóźnia efekty starzenia się układu odpornościowego, stymuluje białe ciałka krwi do wytwarzania substancji ograniczających zakażenie i stany zapalne, przy czym wykazano, iż aktywniejsze działanie zauważono u osób starszych niż młodych. Pobudza „zmęczony” wiekiem układ odpornościowy. Glutation pomaga w zapobieganiu nowotworom, zwłaszcza rakowi wątroby. Wspomaga odtruwanie wątroby z metali ciężkich i leków farmakologicznych. Chroni przed skutkami promieniowania jonizującego – chroni przed smogiem elektronicznym (komórki, telewizor, komputer) oraz w radioterapii. Stosuje się go również w leczeniu alergii, zaćmy, zapalenia stawów, cukrzycy i hipoglikemii.

Z wiekiem obserwuje się stopniowy spadek wydzielania tego hormonu. W rezultacie obniża się siła i wydolność mięśni, wiotczeje skóra oraz zaczyna pojawiać się otyłość i problemy w sferze seksualnej.

Warto więc wykorzystać naturalne substancje odżywcze, by zapewnić organizmowi odpowiedni poziom tego hormonu w organizmie. Jest to skuteczny i bezpieczny sposób, by poprawić ogólną kondycję psychofizyczną organizmu, przywrócić smukłą sylwetkę oraz spowolnić proces starzenia.